Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Αυγό on the air ή Ένα πρωινό Ξάνθη - Sidney

Ακόμα μία άνοδος στο Αυγό. Θα μπορούσε να είναι μια συνηθισμένη ημέρα αν:

   α) Δεν ξεκινούσαμε 3 αλλά καταλήγαμε 2
   β) Κάναμε λιγότερο από 1 ώρα για να ανεβούμε
   γ) Δεν είχαμε απ' ευθείας σύνδεση με Αυστραλία

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή.

Το ραντεβού ήταν στις 6:30 στο γνωστό μέρος στην Ιερατική. Ο Αλέξης ειδοποίησε από νωρίς ότι δε θα μπορέσει να έρθει και έτσι ξεκινήσαμε οι τρεις μας :  ο Σάββας, ο Σταύρος και γω για το Αυγό.

Ο Σάββας ήταν λίγο βιαστικό λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων και θα έπρεπε να φύγει νωρίς. Έτσι λοιπόν άνοιξε το βήμα και ...  Μία που τον είδαμε από την αφετηρία να χάνεται με το φακό μέσα στο δάσος  και μία που τον είδαμε λίγη ώρα αργότερα, αφού ξημέρωσε,  καθώς κατέβαινε από τη κορυφή τρέχοντας, αφού εγώ και ο Σταύρος ( που ξέχασα να αναφέρω ότι ήταν φορτωμένος με τον ασύρματο και άλλα παρελκόμενα) χασομερούσαμε καθ' όλη την ανηφόρα τραβώντας video και φώτο.

Για να μη τα πολυλογώ κάποτε φτάσαμε στη κορυφή. Δυστυχώς για ακόμα μία φορά υπήρχε η γνωστή πρωινή καταχνιά που δεν επέτρεπε τη καλή ορατότητα προς το βάθος του κάμπου, τη λίμνη και τη θάλασσα.

Ο Σταύρος άρχισε να στήνει τον  σταθμό . Ένας φορητός ασύρματος βραχέων κυμάτων, μία κάθετη κεραία ανάλογου μήκους κύματος και ένας συντονιστής (tuner) αποτελούν ένα πλήρη φορητό σταθμό που έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει συνομιλίες με με όλη την υφήλιο.   

Βέβαια τόσο από πλευράς ισχύος εκπομπής, όσο και από πλευράς δυνατότητας λήψης οι συνθήκες δεν είναι καθόλου ιδανικές και για αυτό κάθε επαφή έχει ιδιαίτερη σημασία και καταγράφεται ανάλογα στα log books των ραδιοερασιτεχνών όλου του κόσμου.

Ο σταθμός του Σταύρου με το χαρακτηριστικό κλήσης SV7BVM/QRP/Portable λοιπόν βγήκε στον αέρα από τη κορυφή του Αυγού (ακριβώς πάνω από το υψομετρικό). SV7BVM όπως είπαμε είναι το χαρακτηριστικό κλήσης στη προκειμένη περίπτωση του Σταύρου. Είναι μοναδικό χαρακτηριστικό σε όλο το κόσμο και τα 2 πρώτα στοιχεία SV σημαίνουν τη χώρα της άδειας λειτουργίας, το 3ο στοιχείο  το 7 σημαίνει τη περιοχή της Αν. Μακεδονίας και Θράκης και τα 3 υπόλοιπα στοιχεία είναι το ειδικό suffix του κάθε ραδιοερασιτέχνη. Από τα υπόλοιπα το QRP σημαίνει εκπομπή με χαμηλή ισχύ και Portable ώς γνωστόν είναι η φορητότητα.

Εκείνο το Σαββατιάτικο πρωινό της 24ης Σεπτεμβρίου 2011 είχε σχετικά καλά περάσματα Νότια ΝοτιοΑνατολικά  και κάποιες στιγμές ήταν ανοιχτή και η Ευρώπη. Έτσι λοιπόν ακούγαμε Ρωσικούς, Γερμανικούς, Βέλγικους και Ιταλικούς  Σταθμούς αλλά και το Κυπριακό "καφενείο" που στη κυριολεξία σχιζόταν να κάνουν επαφή με  έναν QRP/Portable σταθμό από τη περιοχή SV7.

Ο Σταύρος πυροβολούσε αβέρτα με το μικρόφωνο και γέμισε το logbook επαφές ώσπου κάπου στο βάθος ακούστηκε ένα συμπατριώτης από την Αυστραλία.

Αυτό ήταν. Αυτή η επαφή έπρεπε να γίνει. Να βγεις με 3-4 watt με μία κεραία 1ος μέτρου και να χτυπήσεις Αυστραλία? Μεγάλη υπόθεση. Ο Αυστραλός συνάδελφος από το Sidney αποδείχτηκε πατριώτης με όνομα Γιώργος και χαρακτηριστικό VK2GBG και η συνομιλία έγινε σε άψογα Ελληνικά.

Το πολύ ωραίο βίντεο από την ανάβαση και ολόκληρη τη συνομιλία μπορείτε να τη δείτε εδώ.  Αλλες επαφές ασυρμάτου μπορείτε να δείτε στο you tube με αναζήτηση στο sv7bvm για να γίνει κατανοητό το hobby του ραδιοερασιτεχνισμού.

Με το τέλος του QSO (δηλαδή επαφή στη ραδιοερασιτεχνική γλώσσα) επετεύχθη και ο σκοπός της ανάβασης. Η Ξάνθη και το Αυγό έγιναν γνωστά για ακόμα μία φορά στα πέρατα της οικουμένης και ο Σταύρος θα έχει κάτι να διηγείται στις ραδιοερασιτεχνικές "κατεδαφίσεις" με τους συναδέλφους ασυρματιστές. (και γώ βέβαια που τραβούσα το video lol)

Όποιος ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα για το ραδιοερασιτεχνισμό ... εδώ είμαστε.

CU Soon

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου