Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Λίγη γεωγραφία δε βλάπτει


Το "Αυγό" λοιπόν είναι ένα ύψωμα στα ΒορειοΔυτικά της Ξάνθης. Το χαρακτηριστικό του σχήμα του έχει δώσει και την χαρακτηριστική ονομασία του.

Η κορυφή του έχει πάρει το όνομα του Ξανθιώτη ορειβάτη Σταύρου Τσακίρη που έδωσε τη ζωή του για τη μεγάλη του αγάπη, την ορειβασία, και άφησε τη τελευταία του πνοή σε ορειβατικό ατύχημα στις Περουβιανές Άλπεις.

Το ύψος του είναι 665 μέτρα και αν και δείχνει πανήψυλο μέσα από τη πόλη εν του΄τοις σε σύγκριση με το άλλο βουνό της περιοχής το "Τσαλ" (επίσημα Αχλαδόβουνο) μοιάζει απλά σας ένας μεγάλος λόφος. Δε γνωρίζω το όριο που ένα ύψωμα χαρακτηρίζεται βουνο ή λόφος αλλά σίγουρα για εμάς  τους Ξανθιώτες το "Αυγό" είναι βουνό. Το βουνό μας.











Το gps δείχνει υψόμετρο 669 μέτρα  αλλά δε θα τα χαλάσουμε τι  665 τι 669,   Στη κορυφή λοιπόν που βρίσκεται σε στίγμα  Βόρειο 41.14938Ανατολικό 24.86295, υπάρχει ενα υψομετρικό, τοποθετημένο από τη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού πρίν από πολλά χρόνια όταν οι διάφορες υπηρεσίες δούλευαν σε αυτή τη χώρα, ένα ξωκκλήσι του Προφήτη Ηλία και ένας μεταλλικός Σταυρός στημένα από πιστούς,  δίπλα σε ιστό με τη γαλανόλευκη να κυμματίζει αγέρωχα. Τέλος υπάρχει μία τρύπα, κρατήρας θα έλεγε κανείς, που έχει δωσει και τροφή στις φήμες που θέλουν το "Αυγό" ηφαίστειο. Βέβαια στη κορυφή του "Αυγού" υπάρχει κάτι άλλο, κάτι μοναδικό. Η ωραιότερη θέα της Ξάνθης που σου δίνει την εντύπωση ότι αιωρείσαι όχι μόνο πάνω από τη πόλη αλλά πάνω από ολόκληρο το νότιο μέρος του Νομού. Ο Κόσυνθος, η Βιστωνίδα, το Φανάρι, η Σαμοθράκη, τα υψώματα της Μάνδρας, τα Άβδηρα, οι κεραίες στο Δασοχώρι, η Θάσος, ακόμα και το Δέλτα του Νέστου είναι ορατά από αυτό το σημείο έτσι και δεν έχει ομίχλη.



Στη κορυφή  κάποιος έχει σχεδιάσει και μια Ελληνική Σημαία πάνω στο βράχο, άξια αναφοράς και προβολής. Περισσότερες λεπτομέριες δε γνωρίζω για αυτό όποιος ξέρει κάτι σχετικό εδώ είμαστε.

Ο επιβλητικός όγκος, η καταπληκτική θέα αλλά και η σχετικά εύκολη πρόσβαση έχουν κάνει το Αυγό αγαπημένο προορισμό  για τους Ξανθιώτες , και όχι μόνο, περιπατητές-ορειβάτες.



Η προσέγγιση της κορυφής μπορεί να γίνει από σχεδόν όλες τις πλευρές του "Αυγού" (Ιερατική, Αγία Παρασκευή, Παλιό Λατομείο, Χρύσα) αλλά η κλασική του διαδρομή είναι αυτή που ξεκινάει από το "γήπεδο" της Ιερατικής Σχολής και αφού διασχίσει σχεδόν 2 χαμηλοτερους λόφους και ένα διάσελο καταλήγει στη κορυφή.

Στη σελίδα του Hellas Path http://www.hellaspath.gr/index.php?p=2&m=1&mntid=4 υπάρχει μια πολύ καλή χαρτογραφημένη διαδρομή που μπορείς να την ανεβάσεις στο google maps και να "σκαρφαλώσεις"  τη κορυφή με τη βοήθεια της τεχνολογίας.

Σε επόμενες αναρτήσεις θα περιγράψω και τη διαδρομή της Αγίας Παρασκευής και σε ακόμα πιο επόμενες θα περιγράψω και τις άλλες 2 διαδρομές άμα τις κάνω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου