Κυριακή 15 Απριλίου 2012

ΚΟΣΥΝΘΟΣ


Μεγάλο Σάββατο 14/04/2012

ΚΟΣΥΝΘΟΣ. Αυτός ο «Παλιός Ξανθιώτης», ο παλιότερος όλων μας, κυλάει εδώ και αιώνες στη περιοχή μας άρρηκτα συνδεδεμένος με τη ζωή των Ξανθιωτών αφού εκτός του ότι  χωρίζει τη πόλη στα δύο, αποτελεί σκηνικό σημαντικών εκδηλώσεων που χαρακτηρίζουν τη πόλη μας (Θεοφάνεια, Κάψιμο Τζάρου κτλ)

Κυλάει μάλλον αδιάφορος εως θα έλεγα  σχεδόν ανύπαρκτος κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά μερικές φορές αρκούν κάποιες δυνατές βροχοπτώσεις για να δείξει και το άγριο πρόσωπό του, κάνοντας μέχρι και καταστροφές, θέλοντας ίσως έτσι να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για κάποιες προσπάθειες περιορισμού του ή για τα σκουπίδια που συσσωρεύονται στις όχθες του.

Μεγάλο Σάββατο απόγεμα λοιπόν και μία μικρή βολτίτσα «μετά της θυγατρός μου» (έκφραση για να είμαστε και μέσα στο πνεύμα των παλιών φωτογραφιών της Ξάνθης) έτσι για να χωνέψουμε το μεσημεριάτικο σπανακόρυζο (sic). Έβρεχε από νωρίς το πρωί τόσο πολύ που μόλις και δε «χάλασε το παζάρι». Λίγο ακόμα και θα είχαμε ακόμα ένα καταστροφικό Σάββατο για τους παζαρτζήδες .

Ο Κόσυνθος είχε πολλά μαζεμένα. Πήραμε το «Μονοπάτι της Ζωής» και φτάσαμε μέχρι το τέρμα του εκεί που μπορείς να δεις το παλιό φράγμα υδροληψίας. Από κει δηλαδή που γινόταν η συλλογή του νερού για να οδηγηθεί μέσω του καναλιού στο υδραγωγείο για  την υπόλοιπη επεξεργασία πριν την υδροδότηση της πόλης. Βέβαια το υδραγωγείο πλέον δε λειτουργεί και το κανάλι πλέον είναι «Το μονοπάτι της Ζωής»

Έχω ξαναπάει στο σημείο και μου ήταν γνώριμο το σκηνικό αλλά το πόσο εντυπωσιακό ήταν αυτό που βλέπαμε το συνειδητοποίησα μόλις ένα «wow!!!» βγήκε από το στόμα της κόρης μου πράγμα που με παραξένεψε αφού καθώς διανύει μια περίοδο μέσα στον αρνητισμό και την αδιαφορία  (εφηβεία γαρ) δεν υπάρχουν και πολλά πράγματα που την ενθουσιάζουν.

Μια μικρή ανάρτηση λοιπόν , ένα μικρό βιντεάκι, και μια γιαλαντζί φωτογραφία –που με ελάχιστες γνώσεις περί επεξεργασίας προσπάθησα να δώσω ένα τόνο vintage για να την αναρτήσω στην ομάδα «Παλιές Φωτογραφίες της Ξάνθης» στο facebook-, έτσι απλά για να μοιραστώ μαζί σας κάποια όμορφη στιγμή και μια εικόνα από τον αιώνιο Ξανθιώτη με τις καλύτερες ευχές μου για Καλό Πάσχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου