Παρασκευή 13 Απριλίου 2012


Η σημερινή βολτίτσα είχε σαν αφετηρία τη γέφυρα του Κόσυνθου δίπλα στο Κήπο. Σκοπός ο κύκλος Σαμακώβ, Καλαμού, μονοπάτι Κόσυνθου, Σαμακώβ και πάλι.

Σαμακώβ… έψαξα στο internet  αλλά δε κατάφερα να βρω κάτι που να εξηγεί αυτή τη περίεργη ονομασία αυτής της συνοικίας, από τις πιο παλιές της Ξάνθης. Το περισσότερο επεξηγηματικό που βρήκα είναι το παρακάτω στη σελίδα  :

«Όσον αφορά την προέλευση της λέξης Σαμακώβ, οι ερευνητές καταθέτουν τρεις ερμηνείες. Κατά μία εκδοχή από την σαξονική λέξη samakovi. Έτσι ονόμαζαν οι σάξονες μεταλλουργοί τα βαριά μηχανικά σφυριά που κινούνταν με υδραυλική ενέργεια στα εργαστήριά τους. Μια δεύτερη εκδοχή αναφέρει ότι προέρχεται από τις βουλγαρικές λέξεις σάμο - κοβάτς που σημαίνουν μόνο/μονάχα - σιδεράς και μια τρίτη από τις λέξεις σάμο - κοβ, που είναι η ρίζα του ρήματος σφυρηλατώ. Σε κάθε περίπτωση το όνομα έχει σχέση με μεταλλευτικές δραστηριότητες, κοινές σε όλα τα βαλκανικά Σαμακώβ. Ήδη, όπως σημειώνει ο κ. Αϊβαλιώτης, ο Φωκίων Κοτζαγεώργης, σε πολύ σημαντική ανέκδοτη μονογραφία του για την Ξάνθη του 15ου και του 17ου αιώνα, εντοπίζει σε οθωμανικά έγγραφα του 1580 και του 1605 αναφορές σε ξανθιώτες μεταλλωρύχους και μεταλλείο κοντά στην Ξάνθη.»

Και ένα βίντεο στο youtube 

Πέραν αυτών ουδέν.

Ξεκίνησα στις 6:30 διασχίζοντας τα πλακοστρωμένα σοκάκια του Σαμακώβ  και σε περίπου 15 λεπτά είχα φτάσει στο υδραγωγείο.  Σε ευθεία η απόσταση δεν είναι μεγαλύτερη από 200 μέτρα από το δρόμο  η απόσταση είναι περίπου 800 μέτρα. Στο ενδιάμεσο είχα την ευκαιρία να βγάλω και μερικές φωτογραφίες αφού από κει πάνω ή θέα τόσο της μοντέρνας πόλης όσο και της Παλιάς είναι καταπληκτική. Βέβαια ο καιρός είχε φροντίσει να επιβεβαιώσει τις προβλέψεις της ΕΜΥ και ήταν αρκετά μουντός και οι συνθήκες φωτογράφισης δεν ήταν τόσο καλές. Αλλά αυτό ήταν το τελευταίο που με απασχολούσε.

Βγαίνοντας πάνω από το υδραγωγείο πήρα το δρόμο για τη Καλαμού.  Μετά από κάποια στροφή θα μπορούσα να έχω μια ωραία θέα προς το Αυγό αν δεν είχα να αντιμετωπίσω τα τερτίπια  του καιρού. Αποτέλεσμα? Μια φώτο του Αυγού … χωρίς το Αυγό που είναι χαμένο μέσα στην ομίχλη. 

Λίγο πιο κάτω το περίφημο «Κουράγιο». Ακόμα μια φώτο και ανέβασμα στο «Φωτογραφικό Ταξίδι» Για να δούμε τι σχόλια θα μαζέψει.

Στη διαδρομή είχα, μέσω ασυρμάτου, και τη παρέα του Χρήστο.  Τα είπαμε για λίγο και δοκιμάσαμε τι «πουλιά πιάνουν τα ρακαλάκια μας στο βουνό».

Επόμενη στάση και φωτογραφία το Μοναστήρι της ΠαναγίαςΚαλαμούς. Ρίξτε και μία ματιά στο link  για περισσότερες πληροφορίες
Και πήρα τη κατηφόρα. Το μονοπάτι μήκους περίπου 2 χιλιομέτρων είναι ο παλιός και μοναδικός τότε δρόμος που ένωνε τη Ξάνθη με τα Μοναστήρια. Σε κάποια σημεία του μπορείς ακόμα να δεις το παλιό καλντερίμι. Αν και το μονοπάτι είναι σχεδόν παράλληλο με το Κόσυνθο και ακούς τα νερά του χειμάρρου σε όλη του τη διαδρομή, εν τούτοις δεν υπάρχει οπτική επαφή παρά μόνο μετά τη μισή απόσταση. Το μεγαλύτερο μέρος είναι ένα δασικό μονοπάτι μέσα στο πευκοδάσος. Κάπου κατά κει υπάρχει μία μικρή πινακιδούλα καρφωμένη στο δέντρο που σε προκαλεί να  αφήσεις το μονοπάτι και να πάρεις ένα άλλο, κατηφορικό, για να βρεθείς  καμία 50αριά μέτρα χαμηλότερα στην όχθη του Κόσυνθου. 

Σε ένα πανέμορφο από φυσικής άποψης μέρος που η ροή του χειμάρρου κάνει ένα  πέταλο, είχε δημιουργηθεί παλιότερα ένας χώρος αναψυχής με πέτρινα παγκάκια και μία πέτρινη βρύση. Δυστυχώς ο χώρος έχει εγκαταλειφθεί, η βρύση πλέον έχει στερέψει και τα πέτρινα παγκάκια έχουν γίνει ένα σωρός από … πέτρες. Αν εξαιρέσουμε αυτό το θλιβερό γεγονός, το μέρος είναι πανέμορφο και πραγματικά αξίζει να το επισκεφτείς. Τρεχούμενο νερό, πλούσια βλάστηση, τεράστιοι βράχοι και τόσο κοντά στη πόλη  αρκεί να μη χάσεις το χορταριασμένο μονοπάτι. Άλλωστε αν το πάρεις ανηφορικά το πολύ σε ένα τεταρτάκι – εικοσάλεπτο είσαι στο πέταλο. 

Τα πολλά λόγια είναι φτώχια. Η παρούσα ανάρτηση δεν έχει πολλές φωτογραφίες αλλά όλες που έχω βγάλει (καμία 15αρια) μαζί με 2 μικρά βιντεάκια, αλλά και το χάρτη της διαδρομής,  θα τα βρείτε στο Trimble Outdoors.

Επίσης, επειδή δραστηριοποιούμαστε και στα social media, σχετικές αναφορές θα βρείτε και στα  google+ και στο facebook αλλά τζάμπα κόπος αφού τα link θα σας φέρουν πάλι εδώ.

Καλές διαδρομές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου