Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

The Master of the Kosynthos

27/12/12


Πηγαίνοντας προς το Σταυρούπολη, Στη προτελευταία στροφή λίγο πριν από το 8ο χιλιόμετρο, στα δεξιά πάνω στη κατεβασιά του βουνού υπάρχει ένα κιόσκι-παρατηρητήριο  που μοιάζει ξεκάρφωτο έτσι όπως είναι σκαρφαλωμένο πάνω στα βράχια (κιόσκι on the rocks) . Ένα καλοσχηματισμένο μονοπάτι μήκους περίπου 500 μέτρων που ξεκινάει από τον παραδιπλανό χώρο αναψυχής (να τον κάνει ο Θεός) και ακολουθώντας ημικυκλική πορεία, οδηγεί εύκολα μέχρι εκεί.


Το μονοπάτι το γνώρισα στη 2η επίσκεψή μου στο χώρο τη 2η μέρα των Χριστουγέννων. Τη πρώτη φορά (3 μέρες νωρίτερα) τη «πάτησα» αφού χρειάστηκε να διασχίσω το δασάκι και να ψιλοταλαιπωρηθώ είναι η αλήθεια στη πυκνή βλάστηση και στο γλιστερό λόγω της υγρασίας έδαφος.
Μόλις περνάς το γεφυράκι, σε καμιά 15αριά μέτρα υπάρχει ένα άλλο κιόσκι που κοιτάει προς το βουνό. Θεώρησα λοιπόν ότι όλο και κάποιο μονοπάτι θα περνάει από εκείνο το σημείο και αποφάσισα να πάω από εκεί. Η απόσταση μέχρι το κιόσκι πάνω στους βράχους δε φαινόταν μεγάλη οπότε ακόμα και αν δεν είχε μονοπάτι δε θα ήταν δύσκολο να φτάσω στο στόχο. Και πραγματικά δεν ήταν και κανένα μεγάλο κατόρθωμα. Απλά λόγω ανυπαρξίας μονοπατιού έπρεπε να ψάχνω το καλύτερο δυνατόν σημείο διέλευσης ανάμεσα στα δέντρα και στους θάμνους. Ακόμα και τη διαδρομή μέσα από το δάσος να ακολουθήσεις δεν είναι τίποτα δύσκολο αλλά φρόντισε να μη φοράς κάτι που θα λυπηθείς αν σκιστεί στα αγκάθια.

Από το χώρο αναψυχής
Στο κατέβασμα από ένα σημείο και μετά, έστω και κατά λάθος, πέτυχα και το κανονικό μονοπάτι οπότε τα πράγματα έγιναν ευκολότερα. Επειδή δεν υπάρχουν σημάδια σκέφτηκα να το σημαδέψω εγώ με  κάποια «κορδελάκια» σε κάποια επόμενη επίσκεψή μου. 
 
Η οποία δεν άργησε να έρθει. 3 μέρες αργότερα ήμουν και πάλι εκεί. Tο κανονικό μονοπάτι λοιπόν ξεκινάει στα αριστερά. Είναι ξεκάθαρο και πανεύκολο. Παρ’ όλα αυτά είχα αφού είχα ήδη τα κορδελάκια είπα να μη τα αφήσω να πάνε χαμένα. Δεν υπάρχει τίποτα συναρπαστικό ή ενδιαφέρον να περιγράψω για τη διαδρομή. Άλλωστε όπως είπα είναι μόνο 500 μέτρα και με τα κορδελάκια κτλ δεν έκανα παραπάνω από μισή ώρα για να ανέβω. Μάλιστα σείχα και παρέα που δέχτηκε να μου ποζάρει πάνω στο μονοπάτι.

Πάνω στο μονοπάτι με τα κορδελάκια
Το ενδιαφέρον ξεκινάει όταν φτάσεις. Από κει πάνω έχεις μία πανέμορφη εικόνα των «Τεμπών» του Κόσυνθου. Απέναντί όλο το ορεινό σύμπλεγμα του Αχλαδόβουνου, από κάτω ο δρόμος και δίπλα του ο Κόσυνθος. Από τέρμα αριστερά εώς τέρμα δεξιά, όσο φτάνει το μάτι και όσο βέβαια αφήνουν τα βουνά βλέπεις κι ακούς το Κόσυνθο. Δεν είναι βέβαια η αίσθηση που έχεις όπως στο παρατηρητήριο πάνω από τα Ιμερα που βλέπεις όλη τη μεγαλοπρέπεια του Νέστου αλλά παρόλα αυτά το όλο τοπίο σε κάνει ναι αισθάνεσαι κάτι σαν The Master of the Kosynthos

Μπροστά από το κιόσκι κάποιοι θεαματικοί βράχοι σε σχήμα δίδυμης σκάλας δίνουν άγρια ομορφιά στο μέρος.

Το κιόσκι
Χωρίς λόγια









 Αυτό που βλέπεις πάνω από τους βράχους μπορεί να αποδοθεί μόνο πανοραμικά.

The Master of the Kosynthos
Απέραντη ομορφιά και ηρεμία. Από κάτω ο δρόμος και τα αυτοκίνητα να φαίνονται σαν παιδικά παιχνίδια. Ο μοναδικός θόρυβος προέρχεται από τα νερά του Ποταμού και δένει απόλυτα με το περιβάλλον. Αυτός ο πανάρχαιος Ξανθιώτης που ρέει αιώνες και έχει συνδεθεί άρρηκτα με την Ιστορία της περιοχής, από τη μυθολογία και τον 8ο άθλο του Ηρακλή (Τα άλογα του Διομήδη) μέχρι την πριν από λίγα χρόνια υδροδότηση της πόλης και μέχρι το Κάψιμο τουΤζάρου  και τα Θεοφάνια στις μέρες μας, ο Κόσυνθος είναι πάντα εδώ  μαζί μας. Τι και αν ξεραίνετε τα καλοκαίρια, τι και αν έχει θυμώσει στο παρελθόν κα έχει κάνει κάποιες καταστροφές. Ξάνθη δε νοείται χωρίς τον Κόσυνθο.

Ψάχνοντας στο διαδίκτυο έπεσα πάνω σε αυτή την ενδιαφέρουσα σελίδα που με λίγα λόγια δίνει πολλές πληροφορίες για τον Αιώνιο Ξανθιώτη.

Για ένα τέτοιο μέρος λοιπόν δε θα μπορούσα να χάσω την ευκαιρία και να μην εγκαταστήσω μία κρύπτη. Από τις 26/12/2012 λοιπόν η κρύπτη GC43B6N The Master of the Kosynthos σε συντεταγμένες  Ν41.18664, Ε24.8657 είναι ενεργή και σας περιμένεi.

 
Η κρύπτη είναι ένα μικρό κουτάκι που περιέχει μόνο το logbook και τις οδηγίες σχετικά με το παιχνίδι. Σαν αναμνηστικό δωράκι περιέχει ένα βόλο. Έτσι δεν υπάρχει χώρος για κάτι άλλο για αυτό αν θέλετε να logaρετε θα πρέπει να έχετε μαζί σας το δικό σας στυλό. 

Η κρύπτη
Για να ψάξετε τη κρύπτη καλύτερα να επισκευτείτε την επίσημη σελίδα της GC43B6N The Master of the Kosynthos στο www.geocaching.com ωστε να έχετε όλα τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα για κάθε geocacher αλλά και για να κάνετε εγγραφή για να μπορέσετε να logaρετε.

Πάντως μία μικρή βοήθεια (hint) θα δώσω και από δώ. Η κρύπτη δε βρίσκεται μέσα στο κιόσκι και η απο κάτω φωτογραφία είναι spoiler.Οποιος κατάλαβε, κατάλαβε.

spoiler
Μη ξεχνάμε και τις άλλες 4 κρύπτες στη περιοχή της Ξάνθης :  


Το μονοπάτι υπάρχει επίσης χαρτογραφημένο στο Trimble Οutdoors
Αν το έχετε σκοπό, φροντίστε να πάτε φθινοπωρινό/χειμερινή περίοδο έτσι ώστε να έχει νερό ο Κόσυνθος καθώς τα καλοκαίρια συνήθως ξεραίνεται. Επίσης επειδή η περιοχή είναι μέσα σε δάσος και έχει βράχια και πεσμένα φύλλα, πάντα υπάρχει η πιθανότητα μίας απρόβλεπτης συνάντησης με κάποιο φίδι για αυτό θα πρότεινα τη προσοχή σε αυτό το θέμα.

Αντε και μερικές ακόμα φωτογραφίες

Η ξύλινη γέφυρα λίγο πρίν το μονοπάτι
Η αρχή του μονοπατιού



Βράχος στη διαδρομή
Πρός θέση θέας κάπου στη μέση
















 Μέχρι την επόμενη φορά

Καλές Διαδρομές.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου