Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Πολύ βλήμα.


Στη προηγούμενη ανάρτηση είχα αναφέρει για ένα βλήμα που είχαμε βρει κατά την άνοδό μας στο Τσαλ. Η αλήθεια είναι ότι ο Χρήστος σαν πιο έμπειρος μας είχε ενημερώσει. «Υπάρχουν αρκετά από δαύτα στη περιοχή. Αν πετύχετε κανένα μη τυχόν και αρχίσετε να το περιεργάζεστε. Πάρτε δρόμο»

Και αυτό κάναμε. Βγάλαμε μια φώτο με τις συντεταγμένες με σκοπό να ενημερώσουμε κάποια υπηρεσία για τη περισυλλογή και πήραμε δρόμο.

ΠΡΙΝ
Όπως και έγινε. Ενημερώθηκε η Αστυνομία και για αν μη τα πολυλογώ κανονίστηκε το αμέσως επόμενο Σάββατο να ξαναανεβούμε για να υποδείξουμε το σημείο. Έτσι λοιπόν μετά τα διαδικαστικά, Σάββατο πρωί ξεκινήσαμε με τον Αλέξανδρο, την αφεντιά μου και με τη συνδρομή της Αστυνομίας και Πυροτεχνουργού του Στρατού να περισυλλέξουμε τη βόμβα.  Το ωραίο είναι ότι με τον Αλέξανδρο κάναμε και σενάρια για μία φαντασμαγορική και εντυπωσιακή κατάληξη της περιπέτειας. Επηρεασμένοι από τη τηλεόραση αλλά και από τη προσωπική μας περιέργεια, φανταζόμασταν ελεγχόμενες εκρήξεις και ρομποτάκια.

Πήραμε και πάλι το χωματόδρομο πάνω από το Πίλημα και φτάσαμε στο πλάτωμα με τη ποτίστρα. Ξεκινήσαμε αμέσως την ανηφόρα και απογοητευτήκαμε όταν είδαμε τον Πυροτεχνουργό με τα χέρια στις τσέπες να μη κουβαλάει ούτε ένα δυναμιτάκι, ούτε ένα τόσο δα τηλεχειριστήριο. Τίποτα πια? Πώς θα εξουδετέρωνε τη βόμβα?

Ανηφορίσαμε για 1800 μέτρα βάση της πορείας που είχα χαράξει με το gps από τη προηγούμενη φορά. Μόλις φτάσαμε στο σημείο που είχα μαρκάρει τις συντεταγμένες ότι θα βρισκόταν το βλήμα  πήρα ένα μάθημα. «Μην εμπιστεύεσαι τα εμπορικά gps εν στάση». Γιατί? "Διότι τα εμπορικά gps για λόγους ασφαλείας και για αν μη μπορούν να χρησιμοποιηθούν για «άλλους» σκοπούς έχουν εκ κατασκευής μία ανακρίβεια από 3 έως 60-70 μέτρων". Και κυρίως όταν βρίσκονται εν στάση είναι σαν οι δορυφόροι να χορεύουν στον ουρανό και στέλνουν σήμα ότι  να ’ναι. Έτσι λοιπόν παρόλο που βρισκόμασταν σχεδόν πάνω στο στίγμα βάση της θέσης της φωτογραφίας, δε βρίσκαμε το βλήμα πουθενά αν που απλωθήκαμε τόσοι νοματαίοι να το ψάχνουμε. Ώσπου αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε ακριβώς τη διαδρομή με τη μέγιστη δυνατή μεγέθυνση στο gps και νάτο μπροστά μας. Τελικά ήμασταν πολύ κοντά και απλά δε το βλέπαμε αν και ήταν μπροστά στα ματιά μας. Το ψάξιμο αποτυπώθηκε στη καταγεγραμμένη πορεία στο gps μου και μοιάζει σαν να περπατάει μεθυσμένος. Και αυτός είναι και ο λόγος που αυτή τη διαδρομή δεν την έχω ανεβάσει στο Trimble Outdoors.

Ο Πυροτεχνουργός απλά επιβεβαίωσε τη διάγνωση που είχε κάνει από τη φωτογραφία. Έτσι λοιπόν καταλάβαμε και το λόγο που δεν είχε μαζί του ούτε εκρηκτικά ούτε ρομποτάκια, ούτε ειδικές στολές ούτε τίποτα. Ο άνθρωπος απλά ακολούθησε τις διαδικασίες και έκανε αναγνώριση πριν κάνει οποιαδήποτε άλλη ενέργεια.

Άνθρακες ο θησαυρός. Το βλήμα μας ήταν τζούφιο, ένα σκέτο κομμάτι σίδερο χωρίς ίχνος εκρηκτικά ή άλλα συμπράγκαλα που θα μπορούσαν να το κάνουν επικίνδυνο. Μια μυτερή σκουρία και τίποτα περισσότερο. Το πήρε στα χέρια, το έβαλε στη τσάντα και πήραμε την κατηφόρα μέσα στην απογοήτευση. Μα ούτε καν μια τόση δα εκρηξούλα? Ουτε ένα ΜΠΑΜ? Ούτε ένα ΜΠΟΥΜ,  ένα ΤΣΑΦ έστω? Τίποτα πια? Εντάξει δε βρήκαμε και ατομική βόμβα αλλά ένα κάτι τις το αξίζαμε. Τουλάχιστον για να δικαιολογήσουμε τη κινητοποίηση που προκαλέσαμε. Τι θα έχουμε να περηφανευόμαστε?





Τέλος πάντων αυτή λίγο πολύ ήταν η περιπέτεια με το βλήμα. μάλλον με το σίδερο να πώ καλύτερα. Βγάλαμε και κάποιες φωτογραφίες για να θυμόμαστε τη φάση και αποχωρήσαμε.

Μέσα από αυτό μάθαμε και κάτι.

  • Πρώτον όλα αυτά που ανέφερα για το gps. Σε περίπτωση που χρειάζεται μεγαλύτερη ακρίβεια θα πρέπει να παίρνουμε στίγματα από τουλάχιστον 3 σημεία από το σημείο που μας ενδιαφέρει για να ελαχιστοποιήσουμε τη περιοχή και να μη ψάχνουμε άδικα.
  • Δεύτερον καλά είναι να έχουμε μαζί μας ένα κόκκινο Spray ή μια κορδέλα για να μαρκάρουμε το σημείο ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο εύκολη η αναγνωριση.

Πάντως παρ΄ όλη την απογοήτευση για την αξία του ευρήματός μας σίγουρα δε μετανιώσαμε για αυτή τη «περιπέτεια». Τώρα αν με ρωτάς αν θα το ξαναέκανα δε μπορώ να σου πώ. Ας παραμείνουμε στην ευχαρίστηση και στις συγκινήσεις που προσφέρει μια βόλτα στα βουνά που άλλωστε είναι και το μεγάλο κέρδος.

ΚΑΙ ΜΕΤΑ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

βλακεια και μιση

Δημοσίευση σχολίου